Z ministerstva unikol manuál, ako komunikovať výpovede lekárov

27.10.2011 Bratislava

Bratislava 26. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva má vlastné predstavy o tom, ako by riaditelia nemocníc mali komunikovať s médiami o situácii súvisiacej s hromadnými výpoveďami lekárov. \"Odporúčam vám vo vašich vyjadreniach rozdeľovať lekárov a odborárov. Lekárov si musíme zastávať, odborárov kritizovať za to, že len žiadajú peniaze a neponúkajú riešenie,\" píše sa v podkladoch k dnešnému stretnutiu ministra Ivana Uhliarika s riaditeľmi nemocníc, kde padali výpovede, ktoré má TASR k dispozícii.

Ako vyplýva z materiálov, šéf rezortu mal na dnešnom stretnutí okrem iného požiadať riaditeľov, aby boli opatrní v tom, čo povedia médiám. \"V žiadnom prípade netreba tému výpovedí zľahčovať ani médiám hovoriť, že po 1. 12. sa nič neudeje a všetko bude tak, ako bolo. Ak nastane problém, budete v tom spolu, nesmieme vytvárať falošné nádeje pre verejnosť,\" uvádza sa v podkladoch. Okrem iného mal na ich základe minister odporučiť, aby nemocnice vo všeobecnosti informovali o realizovaných opatreniach.

Riaditelia by podľa uniknutého manuálu mali počas novembra informovať médiá o počte stiahnutých výpovedí. Oznamovať tiež majú prípadné zlučovanie oddelení či rušenie miest. \"Verejnosť treba informovať aj o tom, že akútna starostlivosť bude zabezpečená, ale čakačky na operácie sa predĺžia,\" konštatuje sa v materiáli. V tom sa zároveň odporúča, aby riaditelia nešpecifikovali kvalifikáciu žiadateľov o prácu lekárov, komunikovať majú iba počty záujemcov. \"Lekárov, ktorí zvažujú stiahnutie výpovede, utvrdíte v tom, že za nich nemáte náhradu,\" pripomína sa v manuáli.

K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Ďalšie výpovede by mali padnúť na konci tohto mesiaca. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. O situácii dnes rokoval minister so zástupcami nemocníc.
 

Vyberte región